SCHEME ROMAN


ION
de LIVIU REBREANU

*1. LIVIU REBREANU- unul dintre cei patru mari prozatori interbelici (perioada dintre cele două războaie mondiale, secolul XX).

*2. CELE MAI CUNOSCUTE ROMANE ALE SALE:,,ION"(1920); ,,Pădurea spânzuraţilor" (1922); ,,Răscoala" (1932).

*3. IMPORTANŢA OPEREI: PRIMA CAPODOPERĂ din istoria romanului românesc, dar şi PRIMUL ROMAN  IMPORTANT DE TIP OBIECTIV.

*4. TRĂSĂTURILE ROMANULUI: specie a genului epic, se împarte pe capitole şi eventual mai multe parti sau capitole, există acţiune, personaje, principalul mod de expunere este naraţiunea completată de dialog şi descriere.

*5. DIFERENŢE INTRE TIPURILE DE ROMANE: Romanul OBIECTIV foloseşte persoana a III-a, iar tonul este unul impersonal; Romanul SUBIECTIV- foloseşte persoana I,  tonul este unul subiectiv deoarece naratorul este şi personaj; ROMANUL BALZACIAN- multe amănunte atunci când se face o descriere; Romanul de tip MITIC, tradiţional- prezintă viaţa de la ţară într-o viziune tradiţională, iar pe ţăaranul de demult  drept un model de cinste şi bunătate sufletească  pentru omul de astăzi.

*6. STRUCTURA: Două părţi intitulate simbolic, după cele două mari pasiuni ale personajului: ,,Glasul pământului " şi ,,Glasul iubirii"; structura circulară: începe şi se termină cu imaginea drumului care duce / scoate cititorul din spaţiul acţiunii.

*7. PERSONAJUL PRINCIPAL: Ion este fiul unui ţăran rămas sărac din cauza băuturii, dar care vrea să se îmbogăţească rapid prin căsătoria cu o fată bogată, aşa cum  procedase atât tatăl lui, cât şi tatăl fetei.

*8.Inceput: Romanul începe cu prezentarea drumului şi a satului, la intrare în care se află un element simbolic- o cruce strâmbă, altfel spus se intră într-un spaţiu în care s-au pierdut tradiţiile şi dreptele obiceiuri. 

*9.ACŢIUNEA: Ion se căsătoreşte cu fata urâtă, dar care are pământ-ANA, la început tatăl fetei se opune, dar Ion îl obligă lăsând-o însărcinată pe fată, tot aşa acum dupa căsătorie va refuza să o mai primească acasă pe soţie până nu primeşte cu acte tot pământul promis; după ce  a obţinut pământul, în el se trezeşte ,,glasul,,iubirii", Ion începe să o caute pe Florica, Ana îşi dă seamc că a fost doar un mijloc folosit de Ion ca să obţina pământ, se sinucide, copilul lor va muri, iar George când află că este înşelat nu poate suporta o nouă umilinţă şi pune la cale un plan prin care să-i prindă pe cei doi.

*10.FINAL: NU există câstigători... Ion pierde totul, atât pământul cât şi viaţa; Vasile Baciu îşi pierde fata, pământul dar şi echilibrul sufletesc; George ajunge la închisoare; Ana şi-a pierdut viaţa, copilul şi este vinovată moral pentru decăderea tatălui ei; Florica şi-a pierdut şi soţul şi marea dragoste, ea poate fi considerată de oamenii din sat principalul vinovat moral pentru această tragedie a satului.



                                  ULTIMA NOAPTE DE DRAGOSTE, INTÂIA NOAPTE DE RĂZBOI
                                                                        de CAMIL PETRESCU

*1. CAMIL PETRESCU- unul dintre cei patru mari prozatori interbelici (perioada dintre cele două războaie mondiale, secolul XX).

*2. CELE MAI CUNOSCUTE ROMANE ALE SALE: ,,ULTIMA NOAPTE DE DRAGOSTE, INTÂIA NOAPTE DE RĂZBOI"(1930) şi  ,,Patul lui Procust" (1933).

*3. IMPORTANŢA OPEREI: în literatura română, CEL MAI IMPORTANT ROMAN DE TIP SUBIECTIV (naratorul este şi personaj).

*4. TRĂSĂTURILE ROMANULUI: specie a genului epic, se împarte pe capitole şi eventual în mai multe părţi sau volume, există acţiune, personaje, principalul mod de expunere este naraţiunea completată de dialog şi descriere.

*5. DIFERENŢE ÎNTRE TIPURILE DE ROMANE: Romanul OBIECTIV foloseşte persoana a III-a, iar tonul este unul impersonal; Romanul SUBIECTIV- foloseşte persoana I,tonul este unul subiectiv deoarece naratorul este şi personaj; ROMANUL BALZACIAN- se folosesc multe amănunte atunci când se face o descriere; Romanul de tip MITIC, tradiţional- prezintă viaţa de la ţară într-o viziune tradiţională, iar pe ţăranul de demult  drept un model de cinste şi bunătate sufletească  pentru omul de astăzi.

*6. STRUCTURA: Două părţi, diferite ca tematică, fapt sugerat şi de titlul lor- dragostea şi războiul, dar unificate de prezenţa aceluiaşi personaj.

*7. PERSONAJUL PRINCIPAL: Ştefan Gheorghidiu - un tânăr intelectual pentru care iubirea este cel mai important lucru în viaţă.

*8. Inceput: Primul capitol este o dezbatere teoretica despre ceea ce înseamnă iubirea, din diferite puncte de vedere,  ale ofiţerilor de la cantină.

*9. ACŢIUNE: Prima parte prezintă o poveste de dragoste între doi tineri intelectuali săraci (Ştefan şi Ela), în toate fazele ei: de la început atunci când totul nu e decât un joc orgolios, la faza de maximă intensitate atunci când personajul are impresia că şi-a găsit dragostea ideală, perechea lângă care va rămâne toata viaţa, apoi tot mai marea dezaăagire deoarece persoana aleasă preferă banii şi lumea mondenă în locul iubirii simple. Cea de-a doua parte a romanului  conţine un jurnal de front al soţului care încearcă să uite de soţia pe care o consideră infidelă şi pleacă la război deoarece  nu găseşte altă soluţie de salvare.

*10. FINAL: Ştefan Gheorghidiu se întoarce în permisie, de pe front, dar o iartă pe Ela, fiindu-i indiferent dacă ea l-a  inşelat cu adevărat sau a fost doar un joc de societate deoarece nu mai crede în dragostea  absolută, a renunţat la ideea că şi-a găsit jumătatea ideală lângă care să rămână toată viaţa; el a înţeles că există lucruri mult mai importante în viaţă: suferinţa şi moartea.

* COMPARAŢIE între cele doua prime capodopere ale romanului românesc: Ion - Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”.


                                                                                 BALTAGUL
                                                                                       de Mihail Sadoveanu

*1. Mihail Sadoveanu - unul dintre cei patru mari prozatori interbelici ( perioada dintre cele două războaie mondiale, secolul XX).

*2. CELE MAI CUNOSCUTE OPERE ALE SALE: volumul de povestiri ,,Hanu Ancuţei"(1928); cel mai cunoscut roman: ,,Baltagul" (1930).

*3.IMPORTANTA OPEREI: Baltagul - UNA DINTRE CAPODOPERELE  din istoria romanului românesc, o monografie (oglindă) a satului românesc tradiţional

*4. TRĂSĂTURILE ROMANULUI: specie a genului epic, se împarte pe capitole şi eventual în mai multe părţi şi volume, există actiune, personaje, principalul mod de expunere este naraţiunea completată de dialog şi descriere.

*5. DIFERENŢE INTRE TIPURILE DE ROMANE: Romanul OBIECTIV foloseşte persoana a III-a, iar tonul este unul impersonal; Romanul SUBIECTIV- foloseşte persoana I, tonul este unul subiectiv deoarece naratorul este şi personaj; ROMANUL BALZACIAN- există multe amănunte atunci când se face o descriere; Romanul de tip MITIC, tradiţional- prezintă viaţa de la ţară într-o viziune tradiţională, iar pe ţăranul de demult  drept un model de cinste şi bunătate sufletească  pentru omul de astăzi.

*6. SURSA DE INSPIRAŢIE: balada Mioriţa, din care autorul foloseşte drept motto două versuri; mai mult decât atât, romanul poate fi considerat şi o continuare în proză a baladei populare.

*7.STRUCTURA: Roman de mici dimensiuni, puţin peste 100 de pagini şi  format din 16 capitole care respectă momentele subiectului.

*8.Inceput: Există un motto din balada ,,Mioriţa", iar primul capitol conţine o o poveste pe care ciobanul Nechifor Lipan o spunea la nunţi si care ilustrează felul de a fi al românilor.

*9.ACŢIUNEA: Vitoria Lipan este îngrijorată deoarece soţul ei plecat să cumpere nişte oi nu s-a mai intors, la început ea cere ajutorul preotului şi vrăjitoarei satului, dar, deoarece nu primeşte răspunsuri mulţumitoare, este hotărâtă să plece în căutarea soţului, ajutată de fiul ei - Gheorghiţa. Ea parcurge drumul în sens invers, în căutarea soţului, cu speranţa că îl va găsi în viaţă sau măcar va restabili adevărul: pedepsirea celor vinovaţi şi îndeplinirea ritualului creştin pentru cel decedat printre străini.

*10. FINALUL: Nu este un gest de razbunare, ci de restabilire a dreptăţii într-un mod care împacă şi tradiţia, dar şi legea modernă: ucigaşul va fi pedepsit exemplar, dar nu printr-o altă crimă- Gheorghiţă.



                                                                                ENIGMA OTILIEI
                                                                                                de George Călinescu

*1. GEORGE CĂLINESCU- unul dintre cei patru mari prozatori interbelici ( perioada dintre cele două războaie mondiale, secolul XX).

*2. CELE MAI CUNOSCUTE ROMANE ALE SALE: ,,Cartea nunţii", ,,Enigma Otiliei" şi în perioada postbelică - ,,Bietul Ioanide" şi ,,Scrinul negru".

*3. IMPORTANŢA OPEREI: UNA DINTRE CAPODOPERELE din istoria romanului românesc, dar şi PRIMUL ROMAN  IMPORTANT DE TIP OBIECTIV.

*4. TRĂSĂTURILE ROMANULUI: specie a genului epic, se împarte pe capitole si eventual în mai multe părţi sau volume, există acţiune, personaje, principalul mod de expunere este naraţiunea completată de dialog şi descriere.

*5. DIFERENŢE INTRE TIPURILE DE ROMANE: Romanul OBIECTIV foloseşte persoana a III-a, iar tonul este unul impersonal; Romanul SUBIECTIV- foloseşte persoana I, tonul este unul subiectiv deoarece naratorul este si personaj; ROMANUL BALZACIAN- există multe amănunte atunci când se face o descriere; Romanul de tip MITIC, tradiţional- prezintă viaţa de la ţară într-o viziune tradiţională, iar pe ţăranul de demult  drept un model de cinste şi bunătate sufletească  pentru omul de astăzi.

*6. STRUCTURA : roman de mari dimensiuni format din 20 de capitole fără titluri, de tip circular - începe şi se termină cu  prezenţa lui Felix, există două planuri narative importante: viaţa familiei lui moş Costache şi formarea unui tânăr- Felix.

*7.Inceput: Felix este un tânăr orfan care după terminarea liceului vine să locuiască la tutorele său din Bucureşti, primele pagini conţinând prezentări cu multe detalii, în stil balzacian,  ale străzii şi casei în care locuieşte moş Costache.

*8. ACŢIUNE: Romanul începe cu venirea la Bucureşti a tânărului Felix Sima, cel care încă de la început va fi luat sub protecţie de Otilia; între cei doi se va dezvolta treptat o relaţie de prietenie şi afecţiune reciprocă care va fi curmată brusc prin moartea lui moş Costache; fata înţelege că doar plecarea la Paris şi căsătoria cu Pascalopol, admiratorul ei bogat, poate fi o alegere bună atât pentru ea, asigurându-i un viitor sigur din punct de vedere financiar, dar şi pentru Felix, pe care îl poate lăsa să se ocupe de cariera şi să facă o căsătorie utilă.

*9.FINAL: Felix revine pe strada Antim, acolo unde se afla casa lui moş Costache, acum nelocuită, în încercarea de a-şi aduce aminte de Otilia. Ultima propoziţie din text ,,AICI NU STĂ NIMENI!" dă o notă de melancolie, dar marchează şi dispariţia unei lumi vechi, precum şi faptul ca Felix s-a maturizat.

*10. FINALUL: ,,Enigma Otiliei” este nu numai una dintre cele mai valoroase opere din creaţia lui George Călinescu, dar şi o capodoperă a literaturii române.





                                                                                    MOROMEŢII
                                                                                       de Marin Preda

*1. Marin Preda - unul dintre cei patru mari scriitori postbelici ( perioada de dupa cele două războaie mondiale),
dar si unul dintre cei mai mari autori de romane din literatura română.

*2. CELE MAI CUNOSCUTE ROMANE ALE SALE: ,,Moromeţii"(primul), ,,Cel mai iubit dintre pământeni"(ultimul).

*3. IMPORTANŢA OPEREI: Moromeţii - UNA DINTRE CAPODOPERELE romanului românesc, o monografie ( oglindă ) a satului românesc.

*4. TRĂSĂTURILE ROMANULUI: specie a genului epic, se împarte pe capitole şi eventual în mai multe părţi şi volume, există acţiune, personaje, principalul mod de expunere este naraţiunea completată de dialog şi descriere.

*5. DIFERENŢE INTRE TIPURILE DE ROMANE: Romanul OBIECTIV foloseşte persoana a III-a, iar tonul este unul impersonal; Romanul SUBIECTIV- foloseşte persoana I, tonul este unul subiectiv deoarece naratorul este si personaj; ROMANUL BALZACIAN- există multe amănunte atunci când se face o descriere; Romanul de tip MITIC, tradiţional- prezintă viaţa de la ţară într-o viziune tradiţională, iar pe ţăranul de demult  drept un model de cinste şi bunătate sufletească  pentru omul de astăzi.

*6. STRUCTURA: două părţi diferite din punct de vedere al timpului actiunii- înainte şi după cel de-al doilea război mondial.

*7. Inceput: Intoarcea acasă, de la munca câmpului, a familiei Moromete în care se observa faptul că toţi cei prezenţi îşi caută un loc de refugiu: cei trei băieţi-Achim, Nilă şi Paraschiv se prefac că sunt foarte obosiţi şi vor să doarmă;  la rândul lor, cele doua fete-Tita si Ilinca ,,plecasera repede la gârla”, iar tatăl face ceea ce îi place cel mai mult-îsi aprinde o ţigară şi iese la drum pentru a sta de vorbă.

*8. ACŢIUNE: Altă scenă reprezentatativă este cea a mesei. În aparenţă, întreaga familie se află la masă, ceea ce ar sugera unitatea ei, dar modul cum s-au aşezat arată adevăratele relaţii dintre ei: cei trei băieţi din prima căsătorie s-au aşezat  spre partea din afară, de parcă ar fi gata să plece”, aşa cum notează naratorul anticipând astfel fuga acestora la Bucureşti. De partea cealaltă a mesei, lângă Catrina, stau fetele- Catrina şi Ilinca, dar şi Niculae, în timp ce Ilie Moromete ,,stătea parcă deasupra tuturor”.

*9.FINAL: In finalul romanului, spre deosebire de început, ,,timpul nu mai avea rabdare", altfel spus perioada de echilibru şi pace s-a terminat şi ,,trei ani mai tarziu izbucnea cel de-al doilea război mondial".

*10. CONCLUZIE: In concluzie, se poate spune că ,,Moromeţii” va ramâne unul dintre cele mai valoroase romane din istoria literaturii române, alături de ,,Ion” –Liviu Rebreanu, ,,Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” - Camil Petrescu, ,,Enigma Otiliei”- George Călinescu, ,,Baltagul”- Mihail Sadoveanu, ,,Maitreyi”- Mircea Eliade,  dar şi de  ,,Cel mai iubit dintre pământeni”,  tot de Marin Preda, scritorul care are meritul de a încheia o serie a capodoperelor din istoria romanului românesc.         



© Geo®ge Motroc