SCHEME NUVELĂ

                    ALEXANDRU LAPUSNEANUL
                                     de COSTACHE NEGRUZZI

1.* Costache Negruzzi- unul dintre cei mai importanti scriitori pasoptisti (prima jumatate a secolului a XIX-lea).

2.* IMPORTANTA OPEREI: PRIMA, dar si cea mai VALOROASA NUVELA DE TIP ISTORIC.

3.* TRASATURI NUVELA: specie  a genului epic în proza mai mare decât povestirea si mai mica decât romanul; formata din capitole; exista actiune, momentele subiectului, personaje, principalu mod de expunere este naratiune, completata de dialog; mai mult etipuri: istorica, psihologica, fantastică.

4.* A fost publicată în primul număr al revistei ,,Dacia literara" din anul 1840.

5.* STRUCTURA: 4 capitole fiecare având câte un motto si cu o forma de tip clasic care respecta momentele subiectului.

6.* LOCUL SI TIMPUL ACTIUNII: Moldova, cea de-a doua domnie a lui Alexandru Lapusneanul (sec. al XVI-lea).

7.* CAPITOLUL I: Întoarcerea în Moldova si discutia cu cei patru boieri(Motoc, Veverita, Spancioc si Stroici) care încearca sa-l convinga sa renunte la ideea  revenirii pe tronul Moldovei.

8.* CAPITOLUL II: Primele masuri luate dupa revenirea la tron şi discutia cu soţia care îl pune să aleaga între a o omorî si o schimbare de comportament (renuntarea la omorârea boierilor).

9.* CAPITOLUL III: Discursul de împacare si masa de la palat, urmata de omorârea celor 47 de boieri, ultimul fiind Moţoc ( de către mulţimea adunata în faţa palatului).

10.* CAPITOLUL IV: Omorârea lui Lapusneanu de catre sotie (otravit), apoi chinuit pâna în ultima clipa de către cei doi boieri ( Spancioc si Stroici).

                           
MOARA CU NOROC
                                de Ioan Slavici

*1 Ioan Slavici este unul dintre cei patru mari clasici ai literaturii române alaturi de Mihai Eminescu, Ion Creangă şi I.L.Caragiale, dar şi primul mare scriitor din Transilvania.

*2 IMPORTANŢA OPEREI: una dintre cele mai valoroase NUVELE DE TIP PSIHOLOGIC din istoria literaturii române.

*3 A fost publicată în primul volum al lui Slavici - ,,Novele din popor" (1881).

*4 STRUCTURA: Tip clasic,respecta momentele subiectului si este formata din 17 capitole, fără titlu.

*5 PRIMA FRAZA: teza morala a cartii, convingerea scriitorului ca fericirea în viata este data nu de bani, ci de atmosfera din familie, de o viata de familie echilibrată.

*5 PRIMUL CAPITOL: o discutie între Ghita si soacra lui despre plecarea la Moara cu noroc, de fapt o dezbatere morala despre Bine si Rau, despre dorinta de îmbogatire rapida.

*6 Capitolul al II-lea: descrierea locului în care se afla moara si primele luni petrecute acolo,o perioada în care îi merge foarte bine, el fiind apreciat de clienti pentru cinste si politete.

*7 Capitolul al III-lea: apariţia la han a lui Lica, cel care îl pune să aleagă între a pleaca sau a ramâne şi a deveni omul său de încredere.

*8 Cap.IV-XV: Decăderea morală a lui Ghita de la cârciumarul cinstit şi respectat de toata lumea la omul care pierde treptat  totul.

*9 Capitolul XVI: Ana este omorâtă de Ghita, acesta de oamenii lui Lica, iar acesta din urma se sinucide ca să nu fie prins de jandarmul Pintea.

*10 FINALUL: moralizator, ilustreaza ideea autorului că oamenii răi vor fi pedepsiţi exemplar, scapă cu viata doar cei cinstiti- batrâna sau cei inocenti- cei doi copii ai familiei lui Ghiţă.


                                                            LA ŢIGĂNCI
                                                                        de Mircea Eliade

1.* Mircea Eliade- unul dintre cei mai mari scriitori din istoria literaturii române, dar şi unul dintre cei mai importanţi autori de nuvele alături de Costache Negruzzi- ,,Alexandru Lăpuşneanul" şi Ioan Slavici- ,,Moara cu noroc".

2.* IMPORTANŢA OPEREI: CEA MAI VALOROASĂ NUVELĂ FANTASTICĂ de tip modern.

3.* TRĂSĂTURI NUVELĂ:
- specie  a genului epic în proza mai mare decât povestirea şi mai mică decât romanul;
- formată din capitole;
- există acţiune care se desfăşoară în timp şi spaţiu, personaje, momentele subiectului- expoziţiune, intrigă, desfăşurarea acţiunii, punctul culminant, deznodământ;
- principalul mod de expunere este naraţiune, completată de dialog;
- mai multe tipuri: 1. istorică- ,,Alexandru Lăpuşneanul”; 2. psihologică- ,,Moara cu noroc”; 3. Fantastică - ,,La ţigănci”.

4.* DATA PUBLICĂRII: Nuvela a fost scrisă în străinătate, în perioada postbelica (dupa cel de-al doilea război mondial), în anul 1959  şi a fost publicată  în volumul ,,La ţigănci şi alte povestiri" din anul 1969.

5.* STRUCTURA: de tip modern, fără împărţire pe capitole şi cu treceri din planul real în cel fantastic şi invers.

6.* LOCUL ŞI TIMPUL ACŢIUNII: Bucureşti, într-o zi călduroasă de vară, în perioada interbelică.

7.* PERSONAJUL PRINCIPAL: Profesorul de pian Gavrilescu este un om naiv, un visător care nu înţelege ce i se întâmplă şi nici faptul că trece din planul fantastic în cel real şi invers.

8.* ACŢIUNE: Într-o zi toridă de vară profesorul de pian Gavrilescu se întoarce de la o lecţie, în tramvai îşi dă seama că şi-a uitat partiturile la o elevă-Otilia, coboară din tramvai, dar fiind foarte cald vrea să meargă pe jos. Tot din cauza căldurii, se opreşte din drum şi intră în grădină, ,,la ţigănci”, de fapt un spaţiu magic, o poartă de trecere într-o altă lume. Nu reuşeşte să treacă proba, să ghicească cine este ţiganca dintre cele trei fete, iar după trezirea din somn constată că a trecut o perioadă  mult mai mare, soţia plecase, banii se schimbaseră şi singurul loc în care se mai poate întoarce este acea grădină. Pe drum va fi condus de către un birjar, un personaj simbolic, dar şi de iubita sa din tinereţe- Hildegard, cea care a venit special pentru el, pentru a-l conduce în lumea de dincolo.

9.* FINAL: Unul de tip modern, neclar şi care poate fi interpretat în mod diferit: o ,,simplă” poveste fantastică sau simbolic- plecarea celor doi spre pădure, un spaţiu al misterului şi al nemuririi.

10.* CONCLUZIE: ,,La ţigănci” este nu numai cea mai importantă nuvelă fantastică de tip modern, dar şi una dintre cele mai valoroase opere literare din istoria literaturii române.



                                                                                                                                       © Geo®ge Motroc







0 comentarii: